Starta upp paragymnastik

Vilken typ av träning kan ni erbjuda?

Vi är övertygade om att alla verksamheter och discipliner inom Svensk Gymnastik kan anpassas till personer med funktionsnedsättning. Oavsett om det handlar om fysiska- intellektuella- eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Verksamhet för personer med funktionsnedsättning kan bedrivas inkluderad i ordinarie verksamhet eller i separata grupper. Allt beror på vilka funktionsnedsättningar era aktiva har och hur tillgängliga era hallar är. En person med exempelvis downs syndrom med lättare intellektuell funktionsnedsättning eller en person med dysmeli, kan med fördel vara en del av ordinarie verksamhet med lite extra stöd och anpassning.

Om ni vill erbjuda riktade grupper för paragymnastik eller anpassa era träningar bättre för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller större rörelsenedsättningar rekommenderar vi att ni tar del av det stödmaterial som finns här på hemsidan och börjar med att gå utbildningen Paragymnastik – Alla kan gympa. Utbildningen skapar förutsättningar för era ledare att direkt efter utbildning, starta upp verksamhet där alla är välkomna!

Vad behöver ni?

Det behövs egentligen inte så mycket för att komma igång med paragymnastik. Det viktigaste är att få ihop några ledare och tid i en tillgänglig hall. Samt att ni informerar tydligt om detta när ni sprider information om verksamheten.

Ledarna behöver inte kunna allt innan ni drar igång, du kommer långt med tydlig kommunkikation, ett gott bemötande och genom att fråga den aktive om vad som är viktigt för just den personen. Förutom allt stödmaterial här på hemsidan, så kan du läsa på mer specifikt om olika funktionsnedsättningar kopplat till träning och hälsa på safeparasport.com.

Ett annat tips är att tillåta många provtillfällen, då det för vissa personer behövs flera gånger där de tittar på och lär känna platsen, innan de vågar prova. Tveka heller inte på att starta, även om ni har få deltagare, oftast växer gruppen så småningom.

Att hitta ledare och aktiva

Ledare kan ni oftast hitta i föreningen bland de äldre gymnasterna som redan är experter på gymnastik och hur man bryter ner övningar. Kanske kanske känner någon av föräldrarna någon som jobbar med målgruppen i något annat sammanhang och har kunskap som kan delas i ledarteamet. Har ni redan aktiva gymnaster med funktionsnedsättning, så kan de ofta mycket om vad som är ett gott bemötande och vas som är viktigt att tänka på också.

Fler tips för rekrytering av ledare och aktiva hittar du under fliken - rekrytering paragymnastik!

Lärgruppsmaterial och samarbete med RF/SISU

Ni kan också ta kontakt med ert RF/SISU-distrikt för att få ta del av ett lärgruppsmaterial där ni tillsammans med en konsulent kan kartlägga och diskutera uppstart eller utveckling av träning för personer med funktionsnedsättning. Länk till alla RF/SISU-distrikt hittar du här och kontaktinformation finns längst ner på varje distrikts sida.

Du kan också alltid kontakta oss för att få hjälp och råd runt att starta upp paragymnastik. Skicka bara iväg ett mejl till paragymnastik@gymnastik.se!

Checklista för dig som vill starta upp paragymnastik:

> Beslut att starta paragymnastik är förankrat i styrelsen

> Besluta vilken typ av träning ni ska erbjuda

> Rekrytera ledare

> Säkerställ att ledare fått utbildning vid behov

> Säkerställ att det finns träningstid för gruppen och koordinera gärna så det inte krockar med annan paraidrott på orten

> Säkerställ tillgänglighet i och utanför lokalerna

> Säkerställ att tillräckligt med material finns på plats

> Gör studiebesök i annan förening

> Hitta datum för prova-på tillfälle och uppstart

> Använd (före-)bilder på målgruppen i er kommunikation (hör av er om ni behöver bilder, info@gymnastik.se)

> Marknadför verksamheten

> Kontakta kommun, organisationer och föreningar för att nå deltagare

> Registrera er verksamhet på ParaMe.se

> Registrera att er förening erbjuder paragymnastik i idrottonline

> Kontakta RF/SISU- och koordinator för paragymnastik för stöd

> Kör bara kör!