Rekrytering paragymnastik

Hitta ledare

Fråga de som redan finns engagerade i föreningen och försök då titta så brett som möjligt. Kan ni få med en elitgymnast som är bra på att visa stationerna och har ni en förälder eller ett syskon som redan kan mycket om målgruppen?Har ni redan aktiva som har en funktionsnedsättning som kan fungera både som tränare, förebilder och experter på målgruppen?

Ett annat bra ställe att rekrytera ledare ifrån är via någon gymnasieskola/folkhögskola/högskola/universitet på er ort. Utbildningar så som för förskolelärare, lärare, undersköterska, tränare, idrottspedagog, fysioterapeut eller liknande innehåller ofta ganska lite kring målgruppen personer med funktionsnedsättning. Detta gör att många elever kan vara extra intresserade av att lära sig mer om både gymnastik och personer med funktionsnedsättning, om de bara blev presenterade att möjligheten finns. Vid presentation på ett lärosäte kan ni med fördel låta dem testa på en typisk paragymnastik-bana och uppvärmning.

Hitta aktiva

För att rekrytera aktiva så behöver ni ofta nå föräldrar/andra anhöriga eller assistenter. Särskilt om målgruppen är barm och ungdomar, eller andra som inte kan ta sig till träningarna på egen hand. Ett tips är att arrangera prova-på-tillfällen på ställen där ni når även de personer eller familjer som inte alltid själva söker upp vad det finns för verksamhet på orten. Förslag på ställen att arrangera sådana dagar på är habilitering, ortopedteknisk avdelning, förskola eller anpassad skola. Det är också alltid bra med synlighet i samband med större kultur- eller idrottsarrangemang på orten.

Annonsera på alla ställen ni kan komma på, och be att få komma ut och berätta om er verksamhet. Kontakta också kommunen och ert RF/SISU-distrikt som kanske kan hjälpa till med koordinering eller mötesplatser med andra para-idrotter.

(Länk till alla RF/SISU-distrikt hittar du här och kontaktinformation finns längst ner på varje distrikts sida.)

Bibehålla verksamheten

För att behålla gymnaster och tränare är det viktigt att anpassa verksamheten efter de individer som kommer. Är ljudnivån och storleken på gruppen optimal? Fungerar träningstiden med de aktivas resterande liv, så att deorkar delta på träningen? Sätter ni mål och vågar utmana gymnasterna?

Exempel på utmaningar för gruppen eller en individ, kan vara att lära sig rörelser eller redskap från en ny disciplin, bli ledare, gå kurser, delta på uppvisning, tävla, stå i kiosken på tävling eller få åka på läger. Få alla gymnaster och ledare att känna sig som en naturlig del av föreningen helt enkelt.

Vi har samlat massa stödmaterial, filmer och annan info om du klickar dig runt lite i flikarna under Verksamheter- Paragymnastik. Du kan också alltid kontakta oss för att få hjälp och råd runt att starta upp paragymnastik. Skicka bara iväg ett mejl till paragymnastik@gymnastik.se!

Checklista för dig som vill starta upp paragymnastik:

> Beslut att starta paragymnastik är förankrat i styrelsen

> Besluta vilken typ av träning ni ska erbjuda

> Rekrytera ledare

> Säkerställ att ledare fått utbildning vid behov

> Säkerställ att det finns träningstid för gruppen

> Säkerställ tillgänglighet i och utanför lokalerna

> Säkerställ att tilräckligt med material finns på plats

> Gör studiebesök i annan förening

> Hitta datum för prova-på tillfälle och uppstart

> Använd (före-)bilder på målgruppen i er kommunikation (hör av er om ni behöver bilder, info@gymnastik.se)

> Marknadför verksamheten

> Kontakta kommun, organisationer och föreningar för att nå deltagare

> Registrera er verksamhet på ParaMe.se

> Registrera att er förening erbjuder paragymnastik i idrottonline

> Kontakta RF/SISU- och Parasportförbundet för stöd

> Kör bara kör!