Kansliet möter: Thor Stöckel, Luleå, ledamot i Förbundsstyrelsen

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas du hänger med!

Idag får vi lära känna Thor Stöckel, Luleå, som vid Förbundsmötet hösten 2020 valdes in som ny ledamot i Gymnastikförbundets styrelse.

Hej Thor!

Så kul att få prata med dig! Jag googlade ditt namn innan och läste mig till att du har en bakgrund som ishockeyspelare och att du dessutom varit vice klubbdirektör och sedermera sportdirektör i Luleå Hockey under flera år. Jag har ju tidigare hört talas om att Lulegymnasterna har någon i styrelsen som arbetat inom Luleå Hockey och som är kunnig på ämnet sponsring. Så, nu förstår jag ju att det borde vara du!

Haha ja, det är nog jag det.

Berätta om dig själv – vart kommer du ifrån, vad arbetar du med och vad har du för bakgrund inom gymnastiken? Många frågor i en!

Ja, Thor Stöckel heter jag, har fyllt 61 år och är född i Kiruna en gång i tiden. Som liten i Kiruna handlade livet om ishockey, skola och kompisar. När jag blev lite äldre flyttade jag söderut och spelade bland annat ishockey i Göteborg, Västerås och Uppsala under många år innan det blev flytt till Luleå. Där träffade jag min fru och blev kvar. Vi har tillsammans fem barn varav fyra har hållit på med gymnastik.

Yrkesmässigt har jag som du säger arbetat nästan 10 år inom Luleå Hockey. Utöver det har jag haft olika ledande befattningar inom framförallt IT, försäkring och finans och bland annat varit VD för en Bilåterförsäljare i Kiruna. Nu har jag trappat ned litegrann, men jag har mitt egna bolag samt lite olika styrelseuppdrag som jag sysselsätter mig med.

Vad gäller gymnastikbakgrunden så är det alltså ishockey som är och har varit min stora idrott, men redan i unga år blev jag väldigt fascinerad av gymnastik och de fantastiska atleter som man kunde se tävla på TV i VM och OS. Jag var med som hjälptränare i något år med mina 2 äldsta döttrar som tränat gymnastik i Lulegymnasterna. För 5-6 år sedan fick jag frågan om att gå med i Lulegymnasternas styrelse och tackade ja. Sedan dess har jag fått vara med och arbeta för att utveckla vår ekonomi, finansiering och sponsring. Jag var också involverad i arbetet med bygget av den nya hallen som verkligen gjort att vi som förening fått en riktigt bra relation med Luleå kommun.

Vad var det som fick dig att vilja engagera dig även i förbundsstyrelsen? Eller; hur kommer det sig att du hamnade där?

Ja, det var en lite spännande förfrågan som jag fick våren 2020. Patrik Tengwall (från Gymnastikförbundets valberedning) ringde mig och jag blev lite förvånad när jag fick frågan. Patrik gjorde dock ett väldigt bra intryck och berättade väl om uppdraget och vad jag skulle kunna bidra med utifrån mina tidigare erfarenheter inom just sponsring och finansiering. Jag fick en tid att fundera på frågan, men tackade sedan ja till nomineringen och det hela slutade med att jag blev invald i styrelsen på Förbundsmötet hösten 2020. Så knappt ett år har jag varit med.

Berätta lite om tiden från Förbundsmötet fram till idag – har ni ens kunnat ses fysiskt?

Jo, vi sågs på Förbundsmötet. Det var ett digitalt möte men vi som var nominerade fanns på plats. Det var ett trevligt möte och det var kul att träffa de andra i styrelsen och tjänstemännen som var på plats. Sedan dess har vi haft ytterligare ett fysiskt möte, utöver de digitala mötena som jag tycker har fungerat ganska bra! Det ger såklart en annan energi när man får vara i samma rum.

Jag måste säga att hela styrelsen består av ett gäng sympatiska personer som är mycket kompetenta inom olika områden. Som jag upplever det finns en väldigt fin kultur och atmosfär. Det har varit många områden och frågor att försöka sätta sig in i. Många viktiga frågor drivs för att skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska få hålla på med gymnastik.

Har du någon uttalad roll i förbundsstyrelsen? Eller finns det några särskilda frågor som du vill driva?

Ja, jag ska vara med och försöka utveckla den här frågan som handlar om hur säljer vi gymnastiken även i ett kommersiellt sammanhang. Det är en fantastisk sport som förtjänar mer uppmärksamhet. Det finns uttalade ord i strategin, som mod och stolthet, och vi behöver ta chansen nu och försöka få marknaden att förstå vilken potential som finns.

En annan viktig fråga tycker jag handlar om hur vi kan skapa bättre förutsättningar och ge bättre support till de som vill träna och tävla på högsta nivå. Det finns en väldigt fin plattform för gymnastiken idag och det har gjorts ett fantastiskt arbete med exempelvis värdegrund och vision. Om vi kan krydda den med fler internationella stjärnor skulle det ge gymnastiken ett annat ljus – fler förebilder ger bättre förutsättningar! Det finns många duktiga gymnaster, men vi behöver hjälpa dem att ta ytterligare ett kliv.

Vad är i fokus nu och under hösten 2021?

Det är väldigt många frågor som ska hanteras och planeras kopplat till strategi 2028. Vi har fem utvecklingsresor som är bra men de behöver brytas ned i tydligare mål.

Gymnastikförbundet har rekryterat en partneransvarig som ska förverkliga idén om fler sponsorer och öka intäkterna och det är viktigt att vi kan stötta den här personen nu i uppstarten.

Berätta lite om Strategi 2028 – hur ser du på den kontra Vision 2020?

Jag skulle säga att Vision2020 hade mer kvantitativa mål och nu har man valt mer kvalitativa mål.

Gymnastikförbundet Norrs styrelse har ju ett fokusområde som handlar om ett påverkansarbete nationellt som i stora drag handlar om en vision om en ekonomisk likvärdighet i hela landet – för gymnastikregioner, för föreningar, ledare och gymnaster. Exempelvis anordnas ofta de högre stegkurserna i södra Sverige vilket innebär stora resekostnader för föreningarna i norr. Hur ser du på möjligheterna att uppnå en sådan vision?

Ja, det här upplevde vi ju även inom hockeyn när lag söderut kunde åka buss till matcherna medan vi här uppe fick chartra egna flygplan. Vi är ett avlångt land men samtidigt så har vi de förutsättningar vi har. Om vi ska få hela gymnastiksverige att blomma så behövs även norr! Att lyfta frågan om särskilda bidrag kan vara en bra tanke för att stimulera till utveckling. Långsiktigt behöver vi dock bli bättre på att utveckla vår egen verksamhet med de möjligheter som finns lokalt. Vi ska våga vara modiga och stolta och berätta om den fantastiska verksamhet som bedrivs. Kommuner, regioner och företag kan också vara med och bidra på förtjänstfulla sätt! Det är ingen enkel fråga, men en viktig fråga.

Finns det något annat som du tycker att vi behöver utveckla/bli bättre på här i norr, eller inom gymnastiken generellt?

Ja, vi behöver utveckla ett ökat självförtroende för att bli bättre på att synas och ta plats! Vi behöver utveckla en ny kultur kring att sälja gymnastiken kommersiellt, dels vad gäller tävling men också våra andra varumärken. Det sker, och har skett en positiv utveckling de senaste åren, men vi syns fortfarande alldeles för lite i lokala medier jämfört med de andra stora idrotterna. Det är väl därför jag är engagerad egentligen. Jag tycker att gymnastiken är en fantastisk sport, nu gäller det för oss att lyfta den så att den får ta den plats den förtjänar!

Jag ser ekonomin som en viktig del, arenor eller hallar är en annan. Oftast är det ganska trångt i hallarna. I Lulegymnasterna har vi haft över 2000 barn i kö! Det är ju fantastiskt på ett sätt men olyckligt på ett annat. Jag märker att politiker och andra inom kommuner tycker om det de ser inom gymnastiken, så vi behöver bli bättre på att utveckla den typen av relationer.

Jag håller verkligen med! Finns det något annat som du själv vill lyfta eller berätta?

Nej, bara det att jag är och har alltid varit imponerad över gymnastik som idrott. Jag är också imponerad över alla som jobbar inom gymnastiken – i de allra flesta fall nästan helt ideellt – men med så mycket själ och hjärta. Jag har förstått att gymnastik är en sport som engagerar.

Sedan känner vi oss ganska stolta här uppe i Luleå över att vi har fått uppdraget/tagit på oss uppdraget att arrangera SM-tävlingarna i manlig artistisk gymnastik den 17-19 september. Det blir en otroligt fin utmaning för verksamheten och de som verkar här uppe, samtidigt som det blir ett bra tillfälle att visa upp sporten för fler!

Det känns kul att få vara med i de här sammanhangen, både lokalt och nationellt, att få träffa alla de här engagerade människorna och förhoppningsvis bidra till att gymnastiken tar några steg framåt.

Tusen tack för ett intressant samtal, jag hoppas vi ses i Luleå i september!

Publicerad: 2021-08-18

UPPTÄCK MER