Kansliet möter: Agneta Nyman, IFK Arvidsjaur GK

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas ni hänger med!

Lär känna Agneta Nyman, tävlingsgymnasten och fritidspedagogen från Älvsbyn som var med och bildade IFK Arvidsjaur GK för snart 32 år sedan. Sedan dess är hon både ordförande och ledare i föreningen. På regional nivå är Agneta sedan många år tillbaka domare och ordförande i GF Norrs regionala tävlingskommitté för kvinnlig artistisk gymnastik. Agneta ingår också i Svenska Gymnastikförbundets utbildarteam där hon är utbildare för Gymnastikens baskurs – träning och tävling samt Kvinnlig artistisk gymnastik basic.

Hej Agneta!

Hur är läget? Visst har du semester fortfarande?

Jo, tack det är fint! Jag börjar jobba igen onsdag nästa vecka. Då har jag varit ledig i hela 8 veckor och vilken sommar vi har haft, men tiden går ju så fort. Det som känns tyngst med att gå tillbaka till jobbet är att Janne har gått i pension, så han är ledig medan en annan ska upp och jobba.

Berätta om ditt jobb – du är idrottslärare?

Nej, jag är utbildad fritidspedagog och tog examen -84. Efter flytten hit fick jag jobb på skolan och har jobbat både som fritidspedagog och idrottslärare sedan dess, men det är först sedan ett antal år tillbaka som jag också har idrottslärarbehörigheten. Jag har sex klasser i årskurs 1-2 i idrott på förmiddagarna och så är jag på fritids på eftermiddagarna.

För oss som inte vet; när och hur började din gymnastikkarriär?

Ja, den började när jag bodde i Älvsbyn som barn. Jag var 7 år när jag började med gymnastik och var tävlingsgymnast fram till jag var 14-15 år. Då gick jag över till att vara tränare.

Vad hände sen?

Ja, jag träffade Janne i ”danssvängen” 1983, jag har alltid tyckt om att dansa! Han kommer från en liten by utanför Arvidsjaur, så i februari -86, samma vår som vår äldsta dotter Sandra skulle födas, flyttade vi till en nyproducerad lägenhet i Arvidsjaur, -88 föddes Ida och då köpte vi hus.

Fanns föreningen och gymnastiken i Arvidsjaur då?

Nä, jag träffade en tjej som var intresserad av barngymnastik och hade lite barngympa i samma lokaler som det var öppen förskola. Vi bestämde att vi skulle starta en förening, så i september 1989 startade vi IFK Arvidsjaur GK med en barngrupp och en ungdomsgrupp. Därifrån växte vi jättesnabbt och har haft tävlingsverksamhet sedan 1990. Det är lite roligt faktiskt, men jag minns att jag var uppe och pratade med några gubbar i IFK Arvidsjaur när vi ville starta upp verksamheten och de sa ”Jo, nog kan du ju prova men det kommer inte att gå…”

Varför tror du de sa så?

Jo, men det fanns ju redan ishockey, fotboll och så i klubben. Men vi lockade många tjejer till oss, och så är det ju fortfarande – att vi har flest tjejer som är aktiva i föreningen.

Har ni aldrig haft killar som tränat i klubben?

Jo, jag körde dubbelt ett tag med både manlig och kvinnlig AG. Jag hade en kille som tävlade ända upp på SM-nivå, men det dog till slut ut pga brist på ledare. Nu har vi inte redskap för det.

Jag har aldrig sett eller varit i hallen som ni har i Arvidsjaur. Hur är den?

Ja, det är en vanlig gammal sporthall som byggdes 1963. Den går inte renovera så mycket mer så nu ska det byggas en ny hall här. Den ska byggas för alla idrotter och även nyttjas av skolan, men vi är med i dialogen och vi önskar såklart att vi skulle kunna få, åtminstone en del av hallen, byggd för gymnastik. Tänk om vi i alla fall kunde få ha barren och friståendegolvet framme. Vi är ju den enda klubben i norr nu som fortfarande behöver dra fram och bort alla redskap varje träning.

Alla föreningar har på verkats (mer eller mindre) av Corona. För er del hölls hallen stängd i princip hela vårterminen. Hur hanterade ni det?

Bamsegrupperna har fått meddelande från föreningen att vi inte kunnat köra men att vi hoppas kunna komma igång igen till hösten. Med den äldsta gruppen har vi haft digital träning 3 gånger i veckan via Messenger. De har fått låna lite styrkeredskap så vi har mest kört styrka, gymnastiska hopp och så. Sedan har alla en airtrack hemma. Det har gått rätt bra men det går inte att jämföra med den styrka man får på redskapen, de har tappat massor - det ser jag ju. Alla har längtat till hallen!

Är det några gymnaster/ledare som slutat på grund av Corona?

Ja, alla våra äldsta gymnaster, 13 år och uppåt, har slutat pga Corona kan man säga. Det handlar om 6-7 gymnaster, men alla de som slutat är kvar som ledare.

Hur många aktiva har ni nu?

Runt 130! När vi kollade statistik i Arvidsjaur så såg vi att hela 50% av alla 3-4 åringar i Arvidsjaur går i gymnastik. För de lite äldre barnen har vi i dagsläget två ungdomsgrupper och två tävlingsgrupper.

Snart drar höstterminen igång! Utan att tro att jag vet för mycket så vågar jag påstå att hösten är din mest intensiva period med många helger och kvällar uppbokade med gymnastik! Hur gör du för att få tiden att räcka till?

Jag är en organisatör långt ut i fingerspetsen! Om man planerar väl så rymmer man mycket. Det finns ingen människa som kan säga att hen inte har tid – alla har tid att kunna hjälpa till.

Har din man också något intresse som han lägger mycket tid på?

Ja, det är det här med fisket! Och det är egentligen ett gemensamt intresse. Men han har såklart fått vara mycket ensam. Det blir mycket helger, men det har fungerat bra ändå!

Om du får en helg över som inte är fylld med gymnastik – vad gör du helst då?

Ja, då är det skoter och fiske på vinterhalvåret, båt och fiske på sommarhalvåret. Sen så har jag jättemycket blommor och odlingar så jag ”polimojsar” mycket här ute på gården på sommaren. Och så ägnar vi ju mycket tid med våra barn och barnbarn.

Vilket är det roligaste uppdraget du har inom gymnastiken just nu och varför?

Roligast är nog tränarbiten. Allt är ju roligt, men det där att vara på golvet och följa tjejernas utveckling. Man följer dem så länge! Sen har jag ju samma barn på skolan så jag lär känna dem ganska väl.

Vad betyder gymnastiken för dig?

Ja, det är en livsstil. Något som man tänker på jätteofta och som finns med jämt.

Du har inga planer på att sluta riktigt än va?

Haha, när jag fyllde 40 funderade jag på hur länge jag skulle hålla på…och nu har det gått 20 år till! Jag vet ju att jag kommer behöva trappa ner så småningom, men än så länge har jag inte kommit på hur eller varför.

Ja – du fyller ju 60 år den sista augusti! Hur ska ni fira?

Jag har verkligen funderat hur jag ska göra i dessa tider men tog faktiskt beslutet igår. Vi och våra döttrar med familj ska fira på Piteå havsbad helgen efter jag har fyllt. Där finns mycket att roa sig med för alla åldrar, bad, padel, bowling mm – samt SPA med behandling såklart. Sen får de som vill komma på fika den dagen jag fyller år.

Tack för pratstunden Agneta och stort grattis i förskott!

Publicerad: 2021-08-03

UPPTÄCK MER