Hoppa till innehåll

Regioner

Välj närmaste region och tryck på knappen.

Regionernas nyheter

Parkour/freerunning och tricking

I november 2012 anställde Gymnastikförbundet en projektledare (Ahmed Al-Breihi) för att se om det stora intresset för parkour, freerunning och tricking både utanför och inom gymnastikföreningarna var möjligt att stödja på ett sätt som var utvecklande och uppskattat av utövarna. Verksamheten har funnits i mindre utsträckning inom Gymnastikförbundet sen 2008, men först 2012 fick förbundet de ekonomiska möjligheter via Riksidrottsförbundet som krävdes att ta riktiga krafttag inom området. Det blev ett mycket lyckat försök där verksamheten hela tiden drivits av utövarna och med de aktiva i fokus, genom en särskild kommitté (PKTR). I februari 2014 blev parkour, tricking och freerunning en del av Gymnastikförbundets ordinarie verksamhet. Den 24 april beviljade Riksidrottsförbundet en ansökan från Svenska Gymnastikförbundet om att freerunning och tricking får officiell SM-status (parkour är inte en tävlingssport).

Uppskattningsvis 10 000 utövare och över 120 medlemsföreningar är basen för de snabbt växande idrotterna freerunning och tricking.

Läs mycket mer på PKTR.se

 

Vad är Parkour/freerunning och tricking

Parkour/freerunning och tricking... Nej fy, det har ju absolut inget med gymnastik att göra! Eller har det? Den kroppsliga utmaningen, det lekfulla kreativa tillvägagångssättet, önskan att utvecklas och inte minst passionen för träningen har vi nog gemensamt i alla fall! Vi testar gränser, övervinner mentala spärrar och trivs oerhört bra med gemenskapen med andra som är som oss själva. Så ja, självklart är gymnastik, parkour och tricking besläktade och kan fungera strålande bra ihop! 

Men vad är parkour? Och vad är tricking? Nu behöver du inte undra längre, spana in dessa filmer bara:

Parkour/freerunning

"Är parkour en sport?". En fråga som ofta ställs. Engelska Storm Freerun besvarar frågan på sitt helt egna sätt, filmat under OS i London.

Tricking

Och vad är då Tricking? Jesper Eriksson från Task Tricking, tränare i båda Hammarbygymnasterna och Sollentunagymnasterna, berätter lite om tricking i TV4.

Inte fått nog? Se mycket mer från Stockholm Winter Awesome Gathering på ungdomsmässan MY2013.

Läs mycket mer på PKTR.se


Ahmed Al-Breihi/Jonas Juhl Christiansen  |  Senast uppdaterad: 2017-03-01

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Huvudpartner

Huvudsponsor Stadium


Partner