Hoppa till innehåll

Regioner

Välj närmaste region och tryck på knappen.

Regionernas nyheter

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

 

FaR - Fysisk aktivitet på recept. Fler och fler får recept på aktivitet.  

Nästan alla människor behöver röra på sig mer än vad vi gör idag. Människokroppen är gjord för att användas. De flesta av våra organ, muskler och vävnader påverkas positivt av att kroppen regelbundet får arbeta. Vår livsstil handlar idag om mer stillasittande både på arbetsplatsen och hemma. Vi har svårt att lägga in naturliga rörelsepauser och promenader för  vi upplever att vi inte har tid. Men det mesta handlar kanske ändå mest om prioritering och planering?

För att optimera förutsättningarna för att bevara god hälsa är de flesta forskare överens om att minsta möjliga aktivitetstid är 30 minuter om dagen med en rask promenad. Det är viktigt att det är en just en rask promenad och att du gör det regelbundet, alltså varje dag. Du kommer snabbt att märka skillnaden och må lite bättre. Du kan också dela upp promenaden till två gånger 15 minuter. 

För dig som vill förebygga sjukdomar, hålla vikten och höja hälsoeffekterna ytterligare ska du höja aktivitetsnivån till 60 minuter om dagen. Här bör du också höja intensiteten. Du kommer att märka fördelar på längre sikt som att din återhämtning från sjukdomar går snabbare, du får ett bättre immunförsvar och klarar dig bättre från sjukdomar. Du ökar blodcirkulationen och blir piggare och hittar lättare motivation till olika vardagssysslor och utmaningar.
Fler sjukdomar som du förebygger är hjärt- & kärlsjukdomar, vissa cancersjukdomar, diabetes och annat som ont  i rygg/nacke, som blir allt mer vanligt hos människor just för att vi rör på oss för lite.

FaR  innebär att du kan få ett recept utskrivet hos din läkare , sjukgymnast, psykolog eller andra som är legitimerade och förskrivare av recept, på just fysisk aktivitet istället för, eller i kombination med, andra mediciner. 

Receptet är en stark signal att personen bör aktivera sig med en fysisk aktivitet. Ändå kan det vara svårt att komma iväg på någon aktivitet  om man inte alls varit aktiv tidigare, eller om det var länge sedan.. Därför finns det olika friskvårdsaktörer i kommunen, t ex Fysiotek, Apotek och eller din gympa-förening . Där kan man  få stöd och hjälp med att komma igång.

Vi använder oss av boken "Motivation för motion" av Johan Faskunger som beskriver beteendeprocesser.  

FYSS - betyder Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling.
FYSS är en bok som alla läkare och förskrivare inom vården har bredvid FASS.
Apoteket säljer en användarvänlig version av FYSS, som heter FYSS för alla, och vänder sig till dig som vill komma igång på ett enkelt sätt. Här finner du stöd för det.  

Är du intresserad av att veta mer om FaR kan du kontakta Irene Samuelsson på Gymnstikförbundet eller gå in på www.folkhalsomyndigheten.se, Folkhälsoinstitutet så får du ytterligare information under fliken rekommendationer.

Om du som förening vill sätta igång och arbeta med Fysisk aktivitet på recept, så kan du också kontakta Stockholms Idrotten som har kurser och certifieringar kring FaR för föreningen.

 

irene.samuelsson@gymnastik.se


Irene Samuelsson  |  Senast uppdaterad: 2016-11-30

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Huvudpartner

Huvudsponsor Stadium


Partner